Beef Jerky

Hoe maak je zelf Beef Jerky?

zelf beef jerky maken

Dit bericht delen?

Zelf beef jerky maken? Bekijk hier het volledige stappenplan!

Het is erg leuk en makkelijk om zelf lekkere Beef Jerky te maken van goede kwaliteit. Wel kost het veel tijd en vallen de kosten vaak wat hoger uit dan gedacht. Ik zal in deze blog de mogelijkheden, tips en tricks, beef jerky recepten en valkuilen doornemen. Hieronder eerst een paar veelgestelde vragen. Veel plezier en Jerk-ze!

Veelgestelde vragen over zelf maken Beef Jerky

Is het moeilijk om beef jerky te maken?

 Nee, het is erg gemakkelijk en vooral heel leuk om zelf thuis beef jerky te maken. In deze blog leggen wij je precies uit wat je moet doen!

Kost het veel tijd om zelf beef jerky te maken?

Ja, je bent op verschillende momenten verspreid over 2 dagen bezig. Het droogproces kost veel tijd en de marinade moet een nacht in het vlees trekken voor het beste resultaat.

Van welk vlees maak je beef jerky?

Origineel werd Beef jerky gemaakt van Bizonvlees, maar tegenwoordig wordt beef jerky meestal gemaakt van mager rundvlees. Het is ook mogelijk jerky te maken van andere soorten vlees. Voorbeelden hiervan zijn Pork Jerky (varken), Deer Jerky (hert), Chicken Jerky (kip) en Fish Jerky (vis).

Wat is belangrijk bij de keuze van vlees bij het maken van beef jerky?

Het vlees moet écht heel mager zijn. Runderbiefstuk (specifiek kogelbiefstuk) is mijn favoriet en geeft de beste resultaten. Vet droogt niet goed en moet zoveel mogelijk voorkomen worden, maar er zal (bijna) altijd wel iets vet aan of in zitten, dat is oké zolang er maar niet teveel vet is.

Hoeveel vlees is er nodig om beef jerky te maken?

Ga er uit van dat 220 gram rauw vlees ongeveer 100 gram beef jerky oplevert, dit kan iets verschillen door het rook en droogproces. Ook bevatten sommige soorten vlees meer vocht dan andere wat verdampt tijdens het proces.

Zelf beef jerky maken? Hier volgt het gehele stappenplan inclusief marinade!

Eerst vries je het vlees in zodat het niet echt bevroren is maar wel stijf. Dit doen we om te zorgen dat je de beef jerky mooi dun kunt snijden. Als je thuis een snijmachine hebt zet die op 3 mm of vraag je slager het voor je te snijden in plakken van ca 3 mm. Is dit allebei geen optie? Snijd het vlees dan in zo dun mogelijke plakken. Hoe dunner je het vlees snijdt, hoe sneller het zal drogen.

Vervolgens meng je de marinade voor de beef jerky (daar kom ik zo op terug) goed door het vlees en laat je het geheel een nacht in de koelkast intrekken. Er zijn recepten waar ze zeggen dat je het een nacht in de vriezer moet leggen, maar dat voegt niets toe en maakt het opleggen van de plakken de volgende dag een stuk lastiger.

Er zijn 4 manieren om beef jerky thuis te maken:

  1. In een dehydrator / droogoven
  2. In de oven
  3. Op de BBQ
  4. In een rookton / smoker

De eerste 2 zijn methodes waarin je het vlees enkel droogt en niet rookt. Dit is prima te doen maar je mist een essentiële kenmerkende rooksmaak. Deze is op te vangen met een goede liquid smoke (let op: de goedkope smaken meestal chemisch) of door het zout in je recept te vervangen door gerookt zout. Gebruik hiervoor lichtere rooksmaken zoals fruit (appel, kers) of Hickory. De zwaardere rooksmaken zoals Mesquite, eik en Alder/els  werken prima op de BBQ of in de rookton, maar als gerookt zout toevoeging vind ik ze persoonlijk erg dominant.

De plakken vlees leg je op een rooster (NIET bakplaat) zodat er volop luchtcirculatie rond het vlees is, let ook op dat plakken elkaar niet raken of overlappen.

Belangrijk is de temperatuur in alle gevallen NIET boven de 60 Celsius te laten komen, we willen het vlees drogen en niet braden.

Begin met 4 tot 5 uur en kijk daarna of de jerky mooi droog is. Ik zet bewust geen tijden en exacte temperatuur in deze blog omdat ieder vlees een andere vochtigheidsgraad heeft en elk apparaat andere eigenschappen heeft en dit dus nooit goed zal werken. Kijk na 4 a 5 uur zelf even of de jerky klaar is of nog langer moet. Een goede maatstaf om te kijken of de beef jerky droog genoeg is door deze te buigen. Het is de bedoeling dat deze moeilijk buigt, maar niet breekt. Als het breekt is het te droog.

Webwinkel Keurmerk

De marinade om zelf beef jerky te maken:

Voor de oven of dehydrator/droogoven:

Per 1 kilo rauw vlees. Meng de marinade eerst goed door voordat je deze aan het vlees toevoegt:

12 EL Worcester saus

6 EL soja saus

2 EL gerookt zout (appel, kers of Hickory) of liquid smoke naar smaak

5 EL ahornsiroop

2 TL paprikapoeder

3 TL knoflookpoeder

2 TL uienpoeder

Naar smaak:

1 TL peper gemalen

1 TL chilipoeder

Voor de barbecue of smoker:

Vervang gerookt zout door 2 EXTRA EL sojasaus

1 ronde roken met Hickory of Mesquite, voor een extra sterke rooksmaak 2 rondes roken maar dit is normaal niet nodig.

 

Ik hoop dat jullie heerlijk genieten van de zelfgemaakte beef jerky! Lees hieronder verder voor veelgemaakte fouten en problemen bij het maken van beef jerky.

Volg ons ook op social media!

Lees hieronder verder voor veelgemaakte fouten en problemen bij het maken van beef jerky

1. Er komt een wit/crème substantie op mijn jerky, wat is dat?

Gestolde eiwitten, de temperatuur is te hoog geweest.

2. Er komt een witte droge uitslag op mijn beef jerky.

Dit kunnen 2 dingen zijn: zoutuitslag van de niet goed opgenomen marinade of schimmel omdat de jerky niet droog genoeg was en daardoor heel veel minder lang houdbaar is.

3. Mijn beef jerky is taai

Beef jerky hoort een “kauw” product te zijn, maar te taai betekent te dik gesneden en/of verkeerd vlees gebruikt. Ook wordt Beef jerky langzaam taai wanneer deze niet afgesloten wordt van lucht.

4. Ik vind de beef jerky lekker maar wat flauw.

Smaken verschillen, voeg extra zout, knoflook, peper of chilipoeder toe.

5. Ik wil een andere smaak beef jerky maken, bijvoorbeeld teriyaki, extra pittig of met gember.

Dit kan door: of poeder ingrediënten te vervangen door andere poeders, of bijvoorbeeld soja saus te vervangen door teriyaki saus. Maar regel is, droog voor droog en nat voor nat, anders gaat de marinade niet meer goed werken.

Hoe bewaar je beef jerky het beste?

Het is belangrijk om de beef jerky droog en afgesloten te bewaren zodat deze zo lang mogelijk houdbaar is. Als je beef jerky open laat liggen zal deze langzaam taaier worden en zijn smaak verliezen. Wil je het echt lang bewaren? Bewaar je jerky dan vacuüm en stop het in de vriezer!