Beef Jerky

Welk Vlees kun je het Beste Gebruiken voor Beef Jerky?

Dit bericht delen?

Welk Vlees kun je het Beste Gebruiken voor Beef Jerky?

Als je ooit online hebt gezocht naar het perfecte stuk vlees voor beef jerky, ben je waarschijnlijk verstrikt geraakt in een wirwar van tegenstrijdige adviezen. Van hobbykoks tot professionele chefs, iedereen lijkt zijn eigen ‘beste’ keuze te hebben, waardoor velen door de bomen het bos niet meer zien. Maar maak je geen zorgen, na deze blog weet jij precies de voor- en nadelen van verschillende stukken vlees en welk stuk vlees nou het allerbeste is!

De Zoektocht naar het Perfecte stuk Vlees

Bij het maken van beef jerky is het belangrijk om vlees te kiezen dat zo mager mogelijk is. Vet droogt namelijk niet en een te hoog vetgehalte zorgt voor zachte stukken in de beef jerky en een korte houdbaarheid. Alhoewel de meeste mensen vette beef jerky niet lekker vinden, kan het natuurlijk ook een keuze zijn om voor een stuk vlees te gaan met meer marmering. Daarnaast is niet alleen de keuze van het vlees belangrijk, maar ook de dikte van het vlees. Hoe dikker de beef jerky, hoe langer deze nodig heeft om te drogen. Verder is dikker gesneden beef jerky vaak een stuk zachter. Zorg er altijd voor dat de dikte van de beef jerky consistent is; hierdoor droogt de beef jerky gelijkmatig en heb je geen té droge of té natte stukken jerky. Te natte beef jerky is niet houdbaar en kan gaan bederven.

Wij raden aan om bij het kopen van vlees, indien dit mogelijk is, de slager te vragen om het vlees te snijden in plakken met de snijmachine. Kies voor een dikte van 3-4 millimeter voor een dunnere plak of ga voor 5-8 millimeter voor een wat dikkere plak.

Ga je tóch zelf beef jerky snijden? Stop  het vlees 1 a 2 uur van tevoren de beef jerky in de vriezer. Het opstijven van het vlees maakt het snijden een stuk makkelijker!

De invloed van Vleeskwaliteit op Smaak & Structuur van Beef Jerky

De kwaliteit van het vlees dat je kiest voor beef jerky heeft een aanzienlijke invloed op zowel de smaak als de structuur van het eindproduct. Verschillende soorten vlees bieden verschillende ervaringen, en het is belangrijk om de voor- en nadelen van zowel goedkopere als duurdere vleesopties te begrijpen.

Goedkoper Vlees: Bij goedkopere vleessoorten vind je vaak een hoger vetgehalte en minder consistentie in de textuur. Deze vetrijke delen kunnen meer smaak geven, wat een voordeel is, maar ze hebben ook een kortere houdbaarheid en een zachte structuur die door vele als onsmakelijk ervaren wordt. Het vet droogt namelijk niet zo goed als het vlees zelf. Ook bevat goedkoper vlees soms meer pezen. Ten slotte kan de variërende textuur zorgen voor ongelijkmatige droging, wat de consistentie en houdbaarheid van de jerky kan beïnvloeden. Deze opties zijn echter budgetvriendelijk en kunnen met de juiste bereiding nog steeds heerlijke jerky opleveren.

Duurder Vlees: Aan de andere kant bieden de duurdere vleesopties een magerder alternatief met een meer consistente structuur. Deze kwaliteitsstukken hebben minder vet, wat resulteert in een langere houdbaarheid en een gelijkmatiger droogproces. De uniformiteit in textuur zorgt voor een consistentere kwaliteit in elke hap. Hoewel deze opties duurder zijn, leveren ze een eindproduct op dat over het algemeen als superieur wordt beschouwd in zowel smaak als structuur. 

dutch beef jerky

Maar wat is nu het aller beste stuk vlees voor Beef Jerky?

Wij hebben voor jou 2 keuzes gemaakt. Een budgetvriendelijke maar tóch een kwalitatief goede keuze en een premium keuze, voor de beef jerky chef die enkel het aller beste wilt!

1). De Budgetvriendelijke keuze: Soepvlees

Voor degenen die letten op de portemonnee, maar toch smaakvolle beef jerky willen maken, is soepvlees een uitstekende keuze. Soepvlees is relatief goedkoop, bevat weinig vet een heeft een consistente structuur. Vraag je slager voor een stuk soepvlees aan stuk. Hou wel rekening met het vocht dat verdampt! Van 500 gram soepvlees blijft zo’n 225 gram beef jerky over.

2). De Ultieme Keuze: Lunderlende (Top Round) of Biefstuk

Voor het maken van de allerlekkerste beef jerky, zijn runderlende en biefstuk uitstekende keuzes. Runderlende, ook bekend als top round, is een mager stuk vlees dat bekend staat om zijn consistente textuur en volle smaak. Hoewel het iets duurder kan zijn dan soepvlees, is het verschil in kwaliteit merkbaar. Runderlende biedt een gelijkmatige droging, wat resulteert in een perfect smaakvolle jerky.

Biefstuk, aan de andere kant, is een andere premium optie die rijk is aan smaak en een fijne textuur biedt. Het is iets vetter dan runderlende, wat kan bijdragen aan een sappiger jerky met een diepere smaak. Echter, door het hogere vetgehalte, moet biefstuk zorgvuldig worden voorbereid en goed worden gedroogd om te zorgen voor een goede houdbaarheid en consistentie. Zowel runderlende als biefstuk zorgen voor een superieure beef jerky-ervaring, ideaal voor degenen die op zoek zijn naar enkel het aller beste.

Webwinkel Keurmerk

Samenvatting

De keuze van vlees voor beef jerky hangt af van je budget en smaakvoorkeur. Soepvlees is een uitstekende budgetkeuze, terwijl runderlende en biefstuk de ultieme keuze zijn voor superieure beef jerky. Onthoud dat de kwaliteit van de beef jerky niet alleen afhangt van het type vlees, maar ook van de zorg en aandacht die je besteedt aan het droogproces en de kruiding. Met de juiste aanpak en ingrediënten, kun je thuis heerlijke beef jerky, precies zoals jij het lekker vindt.

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om je weg te vinden in de wereld van beef jerky en ben je nu geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Experimenteer, geniet en ontdek jouw favoriete beef jerky!

Volg ons ook op social media!