Beef Jerky

Wat is beef jerky?

verse ambachtelijke heerlijke beef jerky dutch jerky

Dit bericht delen?

Wat is beef jerky?

Beef jerky is een heerlijke vleessnack gemaakt van gedroogd, gekruid en gerookt mager rundvlees. Het rundvlees wordt in dunne plakken of strips gesneden en gemarineerd in een mengsel van kruiden en specerijen. Hierna wordt het vlees gedurende een lange periode op lage temperatuur gedroogd en gerookt tot al het vocht uit het vlees verdampt is. Het drogen en roken van de beef jerky zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet kunnen groeien.

Beef jerky bestaat al eeuwen en is oorspronkelijk bedacht als manier om vlees langer te bewaren zodat men een voedzaam en eiwitrijk tussendoortje had dat makkelijk mee te nemen was en goed tegen weersomstandigheden kan. 

Vandaag de dag is beef jerky wereldwijd een populaire snack. Aangezien beef jerky veel eiwitten en weinig vet bevat is het gezond en lekker alternatief voor mensen die een dieet volgen of willen afvallen. Ook is het razend populair onder sporters vanwege het hoge eiwitgehalte. Onze beef jerky bevat circa 60% eiwitten. Verder is het een goede bron voor essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine-B.

Hoe wordt beef jerky gemaakt?

Beef jerky kan op verschillende manieren gemaakt worden. Je kan het bijvoorbeeld thuis maken in de oven of droog-oven. Ook kan je beef jerky maken op de barbecue. 

De eerste stap bij het maken van beef jerky is het selecteren van het juiste vlees. Het is essentieel om een stuk vlees uit te zoeken dat zo min mogelijk vet heeft. 

Vervolgens moet het vlees in zo dun mogelijke plakken gesneden worden. Nadat het vlees in plakken gesneden is marineer je het in een mix van kruiden en specerijen. Ten slotte moet het vlees gedurende een lange periode op lage temperatuur gedroogd en gerookt worden. Gedurende dit proces verliest het vlees ongeveer 60% van zijn gewicht.

Webwinkel Keurmerk

De geschiedenis van beef jerky

Beef jerky bestaat al eeuwen en de oorsprong ervan gaat terug tot in de oudheid. De meningen lopen erg uiteen waar het écht ontstaan is aangezien het volgens geschiedenis deskundigen mogelijk al gemaakt werd voor het schrift.

Het eerste geregistreerde en bewezen geval dat beef jerky gemaakt is, was bij de Inca’s in Zuid-Amerika. Zij droogden repen vlees in de warme zon om op deze manier het vlees te conserveren en zodat ze het makkelijker konden meenemen. 

Spaanse conquistadores zagen dit fenomeen tijdens hun ontdekkingsreizen en noemde dit gedroogde vlees charqui, genoemd naar het Quechue woord ch’arki. Later is dit woord verbasterd naar het woord jerky.

De in loop der tijden heeft beef jerky zich ontwikkeld tot een razend populaire snack in vele culturen. In de Verenigde Staten wordt beef jerky het meest geassocieerd met de cowboycultuur en wordt het vaak cowboyvlees genoemd. Verder is het erg populair omdat het een heerlijke gezonde snack of tussendoortje is die lang houdbaar is en makkelijk meegenomen kan worden. Ook is beef jerky erg geliefd onder sporters en atleten vanwege het hoge eiwitgehalte en de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen.

De voordelen van beef jerky

Beef jerky is een heerlijke, gezonde snack met veel eiwitten en weinig vet. Verder bevat het belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. 

Er zijn veel gezondheidsvoordelen, waaronder:

  1. Het is ontzettend eiwitrijk.

Beef jerky is een uitstekende bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van spieren, botten, huid en andere weefsels. Eiwit helpt je lichaam ook om enzymen en hormonen te produceren. Onze beef jerky bevat ongeveer 60% eiwitten!

  1. Het bevat relatief weinig vet.

Beef jerky is zeer mager, wat betekent dat het weinig vet bevat. Dit maakt het een gezondere optie dan veel andere snacks die veel vet bevatten, zoals chips of snoep repen.

3. Het is erg voedzaam.

Beef jerky is een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, zink en vitamine B12. Daarnaast bevat het ook de vitamines B1, B2, B6 en de mineralen fosfor en seleen. Verder bevat het ook veel eiwitten, die essentieel zijn voor het opbouwen en herstellen van spieren. Jerky is ook laag in vet en calorieën, waardoor het een gezonde snack keuze is voor mensen die op hun gewicht letten. Bovendien bevat beef jerky weinig koolhydraten, dus het is perfect voor mensen met een koolhydraatarm dieet. 

Beef jerky is niet alleen gezond, maar ook handig en gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het hoeft niet gekoeld te worden, dus je kunt het in je tas of rugzak bewaren voor als je een snelle snack nodig hebt.

Volg ons ook op social media!

Onze Producten