Beef Jerky

Hoe maak je zelf Beef Jerky in een Droogoven?

Hoe maak je zelf beef jerky in een droogoven?

Hey beef-jerky liefhebber! Als je dit leest ben je waarschijnlijk op zoek naar de aller beste manier (en het aller beste recept!) om beef jerky te maken. Misschien heb je nog nooit beef jerky gemaakt en weet je niet waar je moet beginnen of misschien ben je wel een doorgewinterde beefjerky-chef – het maakt allemaal uit, in deze blog vertellen we (en laten we zien door middel van een video)  in detail hoe je thuis eenvoudig de lekkerste beef jerky kunt maken. 

De ingrediënten voor perfecte beef jerky

Stap 1: Snijd het vlees in dunne, gelijkmatige plakken.

Het begint allemaal met het snijden van je vlees in dunne, gelijkmatige plakken. Onthoud: hoe dunner je snijdt, hoe meer bite je jerky krijgt. Ga je liever voor een zachtere textuur? Snijd het vlees dan wat dikker. De gouden tip: stop het vlees 30-60 minuten van tevoren even in de vriezer. Dit maakt het vlees stijver en dat maakt het snijden makkelijker.

Stap 2: Marineer het vlees

Tijd voor de marinade! Leg de plakken vlees in een kom en voeg de ingrediënten toe. Hussel dit allemaal goed door elkaar tot de marinade evenredig verspreid is over de plakken. Nu gaan we je een geheim vertellen en iets ontkrachten wat regelmatig verteld wordt in beef jerky recepten.

De marinade laten intrekken heeft geen enkele invloed op de smaak van de beef jerky!

Bij vele andere ”normale” vlees-recepten is dit zeker wèl zo, maar bij het maken van beef jerky is dit niet het geval. Hoe dat komt? De bovenstaande marinade is genoeg voor het gehele recept waardoor je geen restant-marinde hebt. Verder zal tijdens het drogen geen marinade verloren gaan, iets wat wèl gebeurd bij bijvoorbeeld het pakken van vlees. Intrekken is dus niet nodig, na het husselen kun je direct aan de slag! We hebben dit uitvoerig getest bij onze eigen beef jerky en geen enkel verschil geproefd.

Stap 3: Stop de beef jerky in de droogoven

Leg de gemarineerde plakken in je droogoven. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de plakken zit voor een gelijkmatige droging. Geen droogoven? Geen paniek! Een normale oven op lage temperatuur werkt ook. 

Voor het beste resultaat raden we een temperatuur aan van 60 graden celcius. Kun je niet wachten op je zelfgemaakte, overheerlijke beef jerky? Zet de oven dan iets warmer. De droogtijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type oven of de dikte van het vlees. Daarom zetten we hier ook geen exacte tijden neer. Zet de oven een paar uur aan en doe iedere 30 minuten even een jerky-check. De beef jerky is klaar om te eten als je deze nog nèt kan buigen, maar dat deze niet breekt.

Tips & tricks

  1. Vleeskeuze is cruciaal: Zoals besproken in onze vorige blog is de keuze voor het juiste vlees het áller belangrijkst. Geen zin om deze blog te lezen? Hier de eindconclusie: Wil je beef jerky maken maar liever geen bakken geld uitgeven? Gebruik dan soepvlees. Maakt de prijs minder uit? Dan raden we biefstuk aan.
  2. Snijden met of tegen de draad? Wanneer je vlees tegen de draad in snijdt, breek je de lange spiervezels, wat resulteert in een zachtere en makkelijker te kauwen jerky. Snij je met de draad mee, dan blijven de spiervezels intact, wat een taaiere textuur geeft en meer kauwen vereist. 
  3. Gelijkmatig dikte: Zorg ervoor dat alle plakken ongeveer dezelfde dikte hebben voor een uniforme droogtijd. Ook minimaliseer je hiermee het risico op slecht-gedroogde plakken beef jerky. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
  4. Ideale droogtemperatuur: Houd de temperatuur tussen de 60 en 80 graden. Te hoog en je kookt het vlees; te laag en het droogt niet goed.
  5. Luchtcirculatie: Zorg ervoor dat er genoeg lucht tussen de plakken kan tijdens het drogen – overlap het vlees dus niet! 
  6. Kruiden & Specerijen: Wees niet bang om af te wijken van het bovenstaande recept. Voel je vrij om de marinade aan de passen naar smaak en experimenteer tot je jouw perfecte smaak te pakken hebt!
  7. Bewaren: Mits goed bewaard is je beef jerky minimaal maandenlang houdbaar. Uit ervaring is dit niet nodig, maar mocht het tóch lukken om niet alles in 1 dag op te eten: bewaar dan de beef jerky op een droge, koele en donkere plek om te houdbaarheid te garanderen. In de koelkast is niet nodig.

Afsluiting

Dat was het dan, alle essentiële stappen om overheerlijke beef jerky te maken. We hopen dat je net zoveel enthousiasme en plezier vindt in het bereiden van dit magische product, als wij in het delen van deze tips.

Wij staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden of je te helpen bij het verfijnen van je jerky-vaardigheden. Voel je vrij om ons te bereiken – of het nu gaat om een vraag, een suggestie, of gewoon om je ervaringen te delen.

En weet je wat pas echt fantastisch zou zijn? Als je ons een foto zou sturen van jouw zelfgemaakte jerky! Niets maakt ons blijer dan te zien hoe onze lezers hun culinaire creaties tot leven brengen. En misschien krijg je van ons wel een leuke verrassing 😉

Veel succes, en vooral, heel veel plezier!

Dit bericht delen?