Beef Jerky

Hoe kun je het beste beef jerky bewaren?

Dit bericht delen?

Inleiding

Laten we eerlijk zijn, er zijn 2 soorten mensen op deze wereld – Mensen die gek zijn op beef jerky en diegene met weinig gevoel voor smaak. Wie houdt er nou niet van dit gerookte, gedroogde vlees? Alhoewel we vaak horen dat de meeste beef jerky binnen enkele uren na ontvangst al helemaal opgegeten is, zullen we in deze blog uitleggen hoe je deze snack het beste kunt bewaren.

Hoe lang is beef jerky houdbaar

Gedroogd vlees, ook wel beef jerky genoemd, is maandenlang houdbaar buiten de koelkast. Dit komt doordat tijdens de productie al het vocht uit het vlees verdampt waardoor bacteriën en schimmels moeilijk kunnen groeien. Het roken van beef jerky zorgt er ook voor dat het nog langer houdbaar (en een stuk lekkerder!) is. In tegenstelling tot ons, zijn er helaas veel merken die deze stap overslaan om geld te besparen. Deze gebruiken meestal (vaak schadelijke) conserveringsmiddelen om hun beef jerky langer houdbaar te maken. Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van de smaak en kwaliteit. 

Hoe kun je beef jerky het beste bewaren?

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de houdbaarheid en het optimale smaakbehoud van beef jerky. Ten eerste kan beef jerky slecht tegen vocht. Vocht zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels de kans krijgen om te groeien. Zorg er dus voor dat je geopende zak beef jerky niet in contact komt met vocht!

Verder zorgt lucht ervoor dat de beef jerky té ver uitdroogt en zijn smaak langzaam gaat verliezen. Zorg er dus voor dat als je een zakje beef jerky goed afsluit om de smaak zo goed mogelijk te behouden.

Wil je beef jerky voor een langere periode bewaren? Stop je beef jerky dan in de vriezer! Het invriezen van beef jerky zorgt ervoor dat je het vele maanden langer dan de houdbaarheidsdatum kunt bewaren. Na het ontdooien is het gelijk klaar om gegeten te worden. De beef jerky van dutch jerky is prima in te vriezen omdat het door ons NIET bevroren wordt bewaard.

Webwinkel Keurmerk

Kun je beef jerky eten na de houdbaarheidsdatum?

Vaak is beef jerky, mits juist bewaard, vele malen langer houdbaar dan de aangegeven houdbaarheidsdatum. Kijk en ruik goed voordat je beef jerky eet na de houdbaarheidsdatum. Ziet alles er goed uit en heeft het geen rare geur?

Inspecteer goed of er schimmel aanwezig is in de beef jerky. Beschimmelde beef jerky is niet gezond om te eten. Maar hoe constateer je of er schimmel op zit? Er zijn namelijk verschillende verschijnselen die lijken op schimmel maar dat zeker niet zijn. Om te voorkomen dat perfect eetbare beef jerky weggegooid wordt hebben wij van een aantal voorbeelden en foto’s gemaakt.

Zoutuitslag

In de marinade van beef jerky zit, onder andere, zout. Het komt soms voor dat de marinade nèt wat minder goed verspreid is over het vlees waardoor sommige plakken wat meer marinade hebben dan andere. Als deze plakken dan drogen, kan het zijn dat het zout van de marinade kristalliseert en witte spikkels geeft die erg veel lijken op schimmel. Echter is dit gewoon eetbaar en zullen deze plakken nét zo lekker smaken als de andere plakken. Zie hier een voorbeeld van witte spikkels op beef jerky veroorzaakt door zout.

Beef jerky met zoutuitslag

Vetuitslag

Een ander verschijnsel wat voor kan komen bij beef jerky is een vettige uitslag. Elk stuk vlees is anders. Sommige stukken vlees hebben meer vet dan andere stukken. Echter als vettige stukken vlees gedroogd worden kan het voorkomen dat door het inkrimpen van dit vlees wat vet ‘naar buiten gedrukt wordt’. Dit geeft een soort smeuïge witte plekjes vet die erg veel lijken om schimmel. Gelukkig kan je deze vette plekjes gewoon eten en heeft dit geen invloed op de smaak! Zie hier het voorbeeld van vette uitslag op beef jerky.

Beef jerky met vetuitslag

Schimmel

Helaas kan het door verschillende factoren tóch voorkomen dat beef jerky gaat schimmelen. Vaak is vocht hier de boosdoener. Hier een voorbeeld van hoe schimmel eruit kan zien op een plak beef jerky:

Beef jerky met schimmel

Bij twijfel? Raadpleeg team Dutch Jerky!

Heb je na het lezen van deze blog tóch nog vragen over het bewaren van beef jerky? Of ben je bang dat je er schimmel op je beef jerky zit, maar weet je het niet zeker? Neem dan contact met ons op of stuur ons een foto! Wij staan graag voor je klaar!

Veelgestelde vragen over de houdbaarheid van beef jerky

Hoelang is beef jerky houdbaar?

Beef jerky is maandenlang houdbaar buiten de koelkast. Het roken van beef jerky zorgt ervoor dat het nóg langer houdbaar (en een stuk lekkerder!) is.

Hoe kun je beef jerky het beste bewaren?

Je kunt beef jerky het beste luchtdicht bewaren en houd je het uit de buurt van vocht. Je kunt beef jerky invriezen om de houdbaar nóg verder te verlengen.

Kun je gedroogd vlees, beef jerky,  invriezen?

Ja zeker! Het invriezen van beef jerky zorgt ervoor dat het vele malen langer houdbaar blijft dan aangegeven om de verpakken. Na het ontdooien is het direct klaar om gegeten te worden.

Moet beef jerky in de koelkast bewaard worden?

Nee, beef jerky hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, liever niet zelfs!

Kan ik beef jerky eten na de houdbaarheid?

De meeste beef jerky is prima te eten na de houdbaarheidsdatum. Kijk en ruik wel goed van tevoren. Zie je schimmel? Eet dan de beef jerky niet.

Volg ons ook op social media!