Beef Jerky, Geen onderdeel van een categorie

Wat is Gerookt Zout?

gerookt-zeezout

Dit bericht delen?

Wat is Gerookt Zout? En onze ontdekkingstocht naar het áller lekkerste Gerookte Zeezout

Gerookt (Zee)zout. Wellicht kende je het al maar misschien heb je, zoals vele andere, nog nooit van deze unieke smaakmaker gehoord. Wij kunnen het in ieder geval niet meer wegdenken uit onze keuken. Maar wat is gerookt zout nou eigenlijk? En waar komt dit magische product vandaan? Dat, en nog veel meer, ga ik je vertellen in deze blog. Veel leesplezier!

De Oorsprong van Gerookt Zout

Gerookt zout is een culinaire specialiteit die een subtiele, rooksmaak aan gerechten toevoegt. De unieke smaak van gerookt zout komt voort uit het proces waarbij zout boven hout wordt gerookt. Dit proces geeft het zout een rokerige aroma en smaak.

Maar gerookt zout is er in verschillende soorten, maten en sterktes. Zo hangt de smaak en kwaliteit af van onder andere het type zout dat gebruikt wordt, op welke temperatuur het zout gerookt wordt, welk hout gebruikt wordt tijdens het roken, hoelang het zout gerookt wordt en hoe de rook gefilterd wordt. Ook gebruiken sommige producenten liquid smoke, wat het vaak een wat onnatuurlijke rooksmaak geeft. Door de vele soorten gerookt zout zien velen het bos niet meer, en omdat de meeste aanbieders kwalitatief matige of zelfs slechte, smaakloze producten verkopen, zijn wij op onderzoek gegaan. Een zoektocht naar het állerbeste gerookte zeezout.

De Uitdaging van Kwaliteit

In onze zoektocht naar het perfecte gerookte zout hebben we over de hele wereld gezocht en talloze soorten uitgeprobeerd. Vaak kwamen we zout tegen dat van slechte kwaliteit was, chemisch behandeld was of het was simpelweg te duur. Veel van deze zouten misten de natuurlijke, authentieke rooksmaak die júist zo belangrijk is. Ook kwamen wij er al snel achter dat het vooral gaat om de bereidingswijze van het zout, en niet alleen het hout dat gebruikt wordt tijdens het roken. Zo hebben wij Hickory Gerookt Zeezout van verschillende producenten geprobeerd, waarbij de smaken varieerde van smaakloos en chemisch tot overheerlijk en diep. Het is dus erg belangrijk om niet alleen te kijken naar de naam en prijs, maar verder onderzoek te doen naar hoe het product tot stand gekomen is.

Na langdurig onderzoek en talloze tests hebben we drie uitmuntende smaken gevonden die aan onze hoge eisen voldoen én waarvan de smaken niet te dicht bij elkaar liggen. Ieder van de volgende gerookte zeezouten heeft zijn eigen, authentieke smaak, kleur en structuur. De soorten staan op volgorde van subtiel (lichte, fruitige rooksmaak) naar sterk (diep, aanwezig).

1). Gerookt Zout Appelhout (Applewood): Met zijn licht-zoetige, fruitige rooksmaak is dit zout perfect voor kip, spek, en vis. Het is ook heerlijk in salades en geeft een subtiele rooksmaak aan sauzen. 

2). Gerookt Zout Hickory (Hickorywood): Dit zout heeft een medium-stevige, iets zoete rooksmaak, geweldig voor groenten en steaks. Het is ook een uitstekende toevoeging aan cocktails en popcorn. Perfect om in de dagelijkse gerechten een nieuwe, subtiele twist te geven!

3). Gerookt Zout Elzenhout (Alderwood): Dit zout biedt een stevige, robuuste smaak die doet denken aan een kampvuur. Het is ideaal voor hartige gerechten zoals biefstuk en wild, en voegt diepte toe aan jus en sauzen. Met dit zout geef je jouw gerechten een stevige rooksmaak, vergelijkbaar met een stevige rook-ronde op de barbecue.

 

Beef Jerky maken met Gerookt Zout

Bij Dutch Jerky roken we onze beef jerky op traditionele wijze, wat betekent dat we voor onze eigen producten geen gerookt zout gebruiken. Echter, gerookt zout is een fantastisch alternatief voor diegenen die thuis beef jerky willen maken zonder rookoven. Door gerookt zout te gebruiken in een (droog)oven, kun je die authentieke, natuurlijke rooksmaak toevoegen aan je zelfgemaakte beef jerky.

Wil je een subtiele, maar toch aanwezige rooksmaak? Dan raden we aan om in plaats van normaal zout Hickory Gerookt Zeezout te gebruiken.

Ben je gek op een intensere rooksmaak? Gebruik dan Elzenhout Gerookt Zeezout.

Conclusie

Gerookt zout is meer dan een eenvoudige smaakmaker; het is een culinaire brug die traditionele rooksmaken toegankelijk maakt voor thuischefs. De veelzijdigheid en diepte die het biedt aan gerechten, van zelfgemaakte beef jerky tot een breed scala aan culinaire creaties, maakt het een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Bij Dutch Jerky waarderen we de authenticiteit en kwaliteit die gerookt zout met zich meebrengt, waarmee we een nieuwe dimensie van smaak aanbieden aan onze klanten.

Probeer het zelf het proef het verschil!