Al duizenden jaren wordt wereldwijd vlees gedroogd om de houdbaarheid te verlengen en het mogelijk te maken een eiwitrijke snack / maaltijd mee te nemen zonder deze gekoeld te hoeven bewaren . En hoewel het basisprincipe universeel is, verschilt de methode per land en zelfs per regio aanzienlijk. In deze blog nemen we je mee op een wereldreis langs verschillende soorten jerky, met de focus op de meest populaire varianten. Let’s go!
Jerky in Amerika: Ontstaan & Methode
Jerky vindt zijn oorsprong in Amerika, waar de inheemse volkeren, zoals de Indianen, deze methode gebruikten om vlees te conserveren. Het woord “jerky” is afgeleid van het Quechua-woord “ch’arki”, wat “gedroogd, gezouten vlees” betekent. De techniek was simpel maar effectief: het vlees werd in dunne plakken gesneden, gekruid en gezouten voor conservering, en vervolgens gedroogd en gerookt boven een kampvuur. Deze methode zorgde ervoor dat het vlees lang houdbaar bleef, ideaal voor lange reizen en oorlogen. Tegenwoordig is beef jerky in Amerika nog steeds enorm populair (sterker nog, het is nog nooit zo populair geweest!). Hier in Europa nog niet. Hoe dat mogelijk is? Wij vermoeden dat het komt dat er nooit échte, kwalitatief goede Beef Jerky (ook wel Jerky Beef genoemd) te krijgen was.
En alles wat er wel te krijgen was? Dat was te duur, slechte kwaliteit en altijd een zakje met véél te weinig inhoud en kleine mini stukjes. Om daar verandering in te maken, kun je bij ons een Beef Jerky Grootverpakking Kopen, tot wel 500 gram per zak!
Zuid Afrikaanse Biltong
Zuid-Afrika kent een vergelijkbaar product genaamd biltong. Hoewel biltong veel overeenkomsten heeft met beef jerky, zijn er enkele belangrijke verschillen. Bij biltong wordt het vlees niet boven een vuur gedroogd, maar in de zon en aan de lucht. Dit zorgt voor een unieke, intense smaak. Bovendien wordt het vlees in veel dikkere stukken gesneden, wat resulteert in een andere structuur dan de dunne plakken jerky. Deze dikkere snit maakt biltong sappiger en zachter; het wordt vaak gezien als een delicatesse in Zuid-Afrika. Een ander verschil is dat ambachtelijke jerky beef gerookt is.
Bakkwa: Een Aziatische Delicatesse
In Azië, en specifiek in China, vinden we een andere variatie op gedroogd vlees: bakkwa. Dit is een zoete, gerookte vleesvariant die vooral tijdens het Chinese Nieuwjaar populair is. In tegenstelling tot de andere varianten die voornamelijk van rundvlees worden gemaakt, wordt bakkwa vaak bereid van varkensvlees. Het vlees wordt gemarineerd in een zoete saus, wat zorgt voor een heerlijk gekarameliseerde buitenkant na het roken. De smaak is daardoor zoet en hartig tegelijk en de textuur is veel zachter dan bijvoorbeeld traditionele Amerikaanse beef jerky.
Yukpo: Koreaans Gedroogd Vlees
Een ander interessant voorbeeld van gedroogd vlees is Yukpo, afkomstig uit Korea. Dit gedroogde vlees wordt meestal gemaakt van rundvlees dat eerst wordt gekookt en vervolgens wordt gekruid en gedroogd. Yukpo heeft een zoete smaak vanwege de marinade die vaak bestaat uit sojasaus, suiker, en sesamolie. Het wordt meestal gegeten als snack of als bijgerecht bij traditionele Koreaanse maaltijden. De textuur is veel fijner en de smaak milder dan de eerder genoemde varianten.
Eindeloze Variaties
Dit zijn slechts enkele van de vele soorten gedroogd vlees die over de hele wereld worden gemaakt. Er zijn nog honderden, misschien wel duizenden andere soorten en methodes om vlees te drogen, sommige zijn helaas verloren gegaan in de geschiedenis, terwijl andere nog steeds online (of soms zelfs in alleen nog maar in oude boeken) te vinden zijn. Wat je voorkeur ook is, jerky blijft een veelzijdige en heerlijke snack met veel varianten en smaken!